Loading
Piri Reis Research Center

   Piri Reis AraÅŸtırma Merkezi, ülkemiz üniversitelerinde denizcilik tarihimizin araÅŸtırılması ve öÄŸretilmesine yönelik herhangi bir bölüm bulunmadığından, bu boÅŸluÄŸu doldurmak amacıyla Deniz Müzesi Komutanlığı bünyesinde 27 Mart 2005 tarihinde kurulmuÅŸtur.

  Piri Reis AraÅŸtırma Merkezi’nin bünyesinde tarihçi, çevirmen ve grafikerler bulunmaktadır. Piri Reis AraÅŸtırma Merkezi’nin görevleri; Deniz Müzesi Komutanlığı bünyesinde bulunan dokümanların tasnifi ile belgelerin derlenip yorumlanması ve deniz harp tarihimize yönelik görsel ve yazılı yayınları takip edip bunların Deniz Müzesi Komutanlığına kazandırılmasını saÄŸlamak, deniz harp tarihimize iliÅŸkin ulusal ve uluslararası platformlarda yayınlanan araÅŸtırma, makale ve kitapları takip edip yurtiçi ve yurtdışı seminerlere katılımcı, izleyici, danışman ve takdimci olarak iÅŸtirak edilmesi maksadıyla çalışmalarda bulunmak, denizci ve bilim adamı yetiÅŸtirilmesine yardımcı olmak, Piri Reis ve eserleri üzerinde araÅŸtırma/incelemeler yapmak, Piri Reis AraÅŸtırma Merkezi bünyesinde araÅŸtırma faaliyetinde bulunacak dış uzmanların faaliyetlerini düzenleyip yönlendirmek, araÅŸtırma/inceleme sonuçlarının yayınlanmasını saÄŸlayarak Yıllık AraÅŸtırma Programı yapıp onaylamak üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığına göndermektir.

   Deniz Müzesi Deniz Tarihî ArÅŸivi Binası’nda faaliyetlerini sürdüren Piri Reis AraÅŸtırma Merkezi’nde öncelikle devlet, özel üniversiteler ve vakıf üniversitelerinin tarih bölümleri ile bu üniversitelere baÄŸlı sosyal bilimler ve diÄŸer enstitülerde deniz tarihi ile ilgili yapılan çalışmalar ile denizcilik ve harp tarihimizle ilgili olarak yurtiçinde ve yurtdışında yayımlanan dokümanların takibi yürütülmektedir. Ayrıca Deniz Tarihi ArÅŸivi’nden yararlanacak makale, bildiri ve kitap çalışmaları yapılmaktadır.

   2006 yılında baÅŸlatılarak devam eden “Türk Deniz Harp Tarihi’nde iz bırakan gemiler, olaylar, ÅŸahıslar” konulu çalışmalar kapsamında bugüne kadar aÅŸağıdaki kitaplar hazırlanarak araÅŸtırmacıların ilgisine sunulmuÅŸtur;

   - Muavenet-i Milliye ve Goliath’ın Batırılışı

   - Efsane Gemi Mahmudiye Kalyonu

   - Marmara’da Denizaltı Avı, Sultanhisar ve Stoker’ın Denizaltısı AE-2

   - Gazi Hamidiye ve “Akın Harekatı”

   - Zırhlı Mesudiye

   - Piri Reis’in YaÅŸamı, Yapıtları ve Bahriyesinden Seçmeler

   - Büyük Türk Denizcisi Kemal Reis

   - ÇeÅŸme, Navarin ve Sinop Baskınları ve Sonuçları

   - XVI. Yüzyılın Denizci Bir Bilim Adamı, YaÅŸamı ve Yapıtlarıyla Piri Reis

   - Türk Tarihinde Yavuz Zırhlısı’nın Rolü

   - Türk Tarihinde Kıbrıs’ın Fethi

   - Uluslararası ErtuÄŸrul Fırkateyni Sempozyumu

   - Cezayirli Gazi Hasan PaÅŸa

   - Saltanat Kayıkları

   - Osmanlıdan Cumhuriyete Adları Süregelen Gemiler

   Piri Reis AraÅŸtırma Merkezi arÅŸiv araÅŸtırma ve tasnifleme; yayın, seminer, sempozyum, konferans takibi ve katılımı ile dış (gönüllü) uzman araÅŸtırmacılar olmak üzere üç ana bölüm üzerinden faaliyetlerini sürdürmektedir. AraÅŸtırma Merkezi’nde görevli personellerimiz arÅŸiv araÅŸtırma ve tasnifleme, yayın, seminer, sempozyum ve konferans takibi gibi faaliyetlerini, Deniz Müzesi ArÅŸiv Åžube MüdürlüÄŸü ile birlikte çalışarak yürütmektedirler.

   Piri Reis AraÅŸtırma Merkezi ile ortak proje yürütecek olan araÅŸtırmacıların, yaklaşık 20 milyon belgeye sahip Deniz Tarihi ArÅŸivi’nden, 863 harita ve 41 atlasın yer aldığı Harita ArÅŸivi’nden, 31275 fotoÄŸrafın (digital görüntüler dahil) bulunduÄŸu FotoÄŸraf ArÅŸivi’nden, denizcilik ve deniz harp tarihimizi ilgilendiren el yazmaları ile yerli ve yabancı kaynaklı toplam 21395 adet kitabın yer aldığı zengin bir literatüre sahip olan Deniz İhtisas Kütüphanesi’nden yararlanma imkânları vardır. 

   Dış uzmanlar statüsünde görev alacak gönüllü uzman personellerin çalışma talepleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bildirilir ve Komutanlıktan onay alınır. İzin süresi azami bir yıldır. Süre bitiminde tekrar müracaat edilerek çalışma süresi yenilenebilir. Gönüllü uzman personeller Devlet ArÅŸivlerinde AraÅŸtırma ve İnceleme Yapmak İsteyen Türk veya Yabancı Uyruklu Gerçek veya Tüzel KiÅŸilerin Tabi Olacakları Esaslar YönetmeliÄŸi’ne baÄŸlı olarak çalışırlar. Personellerin hazırladıkları doküman/eserlerin yayımlanması durumunda talep edebilecekleri telif hakkı Deniz Kuvvetleri Komutalığı’nın onayına tabiidir.


E-posta: muze.istanbul.editor@dzkk.tsk.tr